INNE PRODUKTY PSZCZELE

Pierzga
Świeżo wydobyta pierzga z pszczelich plastrów dla zachowania najlepszych właściwości zalewana jest miodem akacjowym. Pierzga to najzdrowszy produkt pszczeli. Jest ona połączeniem pyłku kwiatowego, miodu oraz enzymów pszczelich. Pierzgę można przechowywać przez długi czas bez utraty jakości dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego, który ma właściwości przeciwutleniające.
Jakie są korzyści ze spożywania pierzgi?
- Wzmacnia i regeneruje organizm
- Pomaga w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku
- Wspomaga pracę układu nerwowego (dzięki czemu jest pomocna przy stanach depresyjnych)
- Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego
- Oczyszcza wątrobę (często stosuje się ją przy biegunkach i zaparciach) -Wspiera leczenie anemii – uzupełnia poziom żelaza w organiźmie
- Spowalnia proces starzenia skóry
- Pomaga przy problemach trądzikowych
- Działa antybakteryjne
- Wspiera leczenie onkologicznego

Propolis
Propolis to substancja produkowana przez pszczoły miodne poprzez przetwarzanie żywic roślinnych. Pszczoły zbierają żywice z pąków drzewnych, gałęzi, kory i innych części roślin, a następnie mieszają je z własnymi wydzielinami, enzymami i woskiem pszczelim. Proces ten ma na celu utrzymanie higieny w ulu oraz zapewnienie ochrony przed infekcjami i chorobami.
Jakie są korzyści korzystania z propolisu?
- Działa przeciwdrobnoustrojowo zwalczając grzyby, wirusy i bakterie
- Jest uznawany za skuteczny lek na wirus opryszczki pospolitej
- Pomaga w leczeniu stomatologicznym – aft, zapaleń dziąseł, nadwrażliwości zębów oraz chorób miazgi zębowej i kanałów korzeniowych
- Jest stosowany jako środek hamujący rozwój chorób nowotworowych
- Pomaga w przypadku chorób skórnych, takich jak zapalenie mieszków włosowych, zajadów czy grzybicy.

Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli, zwany także „pyłkiem kwiatowym”, to drobne ziarna pyłku kwiatowego, które pszczoły zbierają z kwiatów podczas swojego zbierackiego lotu. Jest jednym z cennych produktów pszczelich, które odgrywa kluczową rolę w życiu pszczół i ma duże znaczenie zarówno dla pszczół, jak i ludzi.
Jakie są korzyści korzystania z pyłku?
- obniża poziom tłuszczy i cholesterolu we krwi oraz hamuje zmiany miażdżycowe.
- Może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych w mózgu.
- Poprawia odporność, reguluje metabolizm.
- Pomaga przywrócić siły po intensywnym wysiłku fizycznym i usprawnia funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, uczenie się i koncentracja.

Plastry miodu
Miód w plastrach jest dojrzałym miodem pszczelim, zasklepionym w komórkach, Jest produktem powstałym bez ingerencji człowieka, dlatego też jest bardziej wzbogacony pyłkiem, propolisem, oraz woskiem pszczelim. Cechuje się właściwościami prozdrowotnymi oraz odżywczymi.
Jakie są korzyści korzystania z plastrów?
- pomaga w profilaktyce oraz zapobieganiu stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej, nosa, gardła, języka, zatok szczękowych, oraz migdałków podniebiennych.
- poprawia higienę zębów, usuwa kamień nazębny, wzmacnia uzębienie.
- polepsza jakość snu
- wzmacnia odporność organizmu
- poprawia przemianę materii
- pomaga przy rzucaniu palenia tytoniu, poprawia aktywność mózgu