Miód
MIODY W STAŁEJ OFERCIE

Miód akacjowy
Działa osłonowo na żołądek, usprawnia pracę wątroby. Jest świetnym lekarstwem na ból gardła, kaszel i inne dolegliwości dróg oddechowych. Ma właściwości uspakajające, polepsza samopoczucie, pomaga zwalczać bezsenność. Miód akacjowy odznacza się wysoką zawartością fruktozy dzięki czemu posiada niski indeks glikemiczny. Polecamy go szczególnie osobom chorym na cukrzycę.

Miód rzepakowy
Działa leczniczo na: wątrobę, drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe oraz drogi oddechowe. Ogranicza cholesterol w organizmie. Pomaga przy zapaleniu nerek i pęcherza moczowego. Przyśpiesza gojenie i zasklepianie ran. Zabezpiecza przed zakażeniem.

Miód wielokwiatowy
Zapobiega i leczy przeziębienia oraz grypę, a także działa wspomagająco na organizm przy chorobach dolnych dróg oddechowych. Polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. To naturalny sposób na przyniesienie ulgi w objawach górnych dróg oddechowych.

Miód lipowy
Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Zwalcza bakterie, paciorkowce, gronkowce oraz drożdżaki.

Miód gryczany
Posiada wyjątkowo silne działanie antybiotyczne. Działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę. Oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne zapobiegając w ten sposób miażdżycy.
Powoduje wzrost hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Odnawia tkankę kostną oraz działa wspomagająco w terapii przeciwnowotworowej.

Miód wrzosowy
Wpływa korzystnie na dolegliwości przewodu pokarmowego. Działa leczniczo przy zapaleniu migdałków oraz w chorobach błony śluzowej, jamy ustnej i gardła. Jest stosowany leczniczo w kamicy nerkowej. Wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia prostaty i zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń tego gruczołu.
MIODY SEZONOWE

Miód rzepakowy kremowany
Miód kremowany rzepakowy posiada dokładnie takie same właściwości jak miód rzepakowy. Zmieniają się tylko jego walory smakowe dzięki uzyskaniu nowej konsystencji. Miód kremowany powstaje na skutek kremowania, czyli poddaniu świeżej patoki (miodu płynnego) mechanicznemu mieszaniu. Dzięki temu procesowi miód staje się, jak sama nazwa wskazuje, kremowy i aksamitny przypominający masło czekoladowe.

Miód nostrzykowy
Ma szczególnie dobre zastosowanie w przypadku osób chorych na choroby układu krwionośnego, na przykład nadciśnienie, zakrzepicę, miażdżycę, zapalenie żył. Korzystnie wpływa na łagodzenie stresuj, bezsenność, czy migreny. Działa łagodnie wyciszająco i uspokajająco.

Miód faceliowy
Przeciwdziała miażdżycy – obniża poziom cholesterolu. Usprawnia metabolizm. Usprawnia pracę wątroby. Wspiera detoksykację organizmu. Obniża ciśnienie krwi. Wspiera pracę trzustki. Wspomaga leczenie astmy oskrzelowej. Wspiera w leczeniu wrzodów lub nieżytu żołądka/jelit. Łagodzi kaszel, redukuje ból gardła oraz pomaga udrożnić drogi oddechowe.

Miód z seradeli
Wzmacnia działanie układu odpornościowego. Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Hamuje procesy miażdżycowe. Koi zszargane nerwy i uspokaja. Wspomaga w przypadkach przeziębienia. Znacznie przyspiesza gojenie się ran. Działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę.
Miód chabrowy
Działa antybakteryjnie i grzybobójczo, zaleca się spożywanie go wspomagająco w czasie antybiotykoterapii. Szczególnie można go polecić osobom o osłabionej odporności, często borykającymi się z różnego rodzaju infekcjami. Jego antybakteryjne działanie wykorzystywane jest w leczeniu schorzeń jamy ustnej, a nawet w zapaleniu spojówek.
Miód z nawłoci
Wspomaga funkcjonowanie nerek oraz układu moczowego. Łagodzi objawy kamicy nerkowej. Wzmacnia naczynia krwionośne. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wpływa na poprawę krążenia. Ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Zalecany jako środek odtruwający – wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.